Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού

Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 05/10/2012 16:13 #1

 • River
 • Το Άβαταρ του/της River
 • Offline
 • God Tmaxista
 • ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Δημοσιεύσεις: 8964
Ανοίγω αυτό το θέμα, διότι, απ' όσο γνωρίζω, ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο!

παραθέτω ένα, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλό και πλήρες άρθρο:

Διαταραχή άγχους και πανικού:
Η ακίνδυνη κορύφωση των αρνητικών σκέψεων και των αρνητικών αισθημάτων.


του Νικήτα Καυκιού

Το φυσιολογικό άγχος είναι μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση
που προετοιμάζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια επικείμενη απειλή.
Το παθολογικό άγχος είναι υπερβολικό σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί.
Έχει τις ρίζες του περισσότερο σε μια ενδόμυχη ανασφάλεια
και λιγότερο στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Οι αρνητικές σκέψεις συχνά οδηγoύν σε αδιέξοδο. Μια σκέψη ή μια σειρά σκέψεων καρφώνονται στο μυαλό. Ο νους μπλοκάρει. Άγχος, φόβος και θλίψη κατακλύζουν την ψυχή. Αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται στα όριά του, δεν μπορεί να ξεκουραστεί ή να χαρεί με τίποτα, είναι μπουκωμένος. Εξαντλείται γρήγορα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, είναι ευερέθιστος και δεν κοιμάται καλά. Το σώμα αντιδρά με εφίδρωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία και μυϊκή ένταση. Αρνητικές σκέψεις επαναλαμβάνονται μέσα του ασταμάτητα και ανεξέλεγκτα .Όλα φαίνονται δύσκολα και ανυπόφορα.
Δεν μπορεί να ησυχάσει. Η σκέψη γίνεται φαύλος κύκλος. Το μυαλό μοιάζει με σκοτεινή ρουφήχτρα που καταπίνει όλη την ψυχική και τη σωματική ενέργεια. Όσο περισσότερο προσπαθεί να γλιτώσει τόσο περισσότερο βυθίζεται. Οι σκέψεις φορτίζονται και ενισχύονται από την ίδια την ενέργεια με την οποία τις πολεμά.
Αναγκάζεται να κουράζει τα αγαπημένα του πρόσωπα κάνοντας συνεχείς αναφορές στο πρόβλημά του ακόμα και χωρίς να το θέλει. Αισθάνεται ενοχές και απογοήτευση που δεν μπορεί να είναι δυνατός, δημιουργικός και χαρούμενος. Θα’ θελε να απαλλαγεί από τα αρνητικά συμπτώματα με ένα γρήγορο, μαγικό τρόπο αλλά αισθάνεται πως δεν έχει τη δύναμη και την υπομονή για να αγωνισθεί ώστε σταδιακά να βελτιώσει την κατάστασή του.

Διαταραχή πανικού

Σε μερικές περιπτώσεις εκδηλώνονται περιοδικές εξάρσεις του άγχους με πολύ επώδυνα συμπτώματα σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, όπως:
1. Δυσκολία αναπνοής
2. Καρδιακές αρρυθμίες
3. Βάρος στο στήθος
4. Κόμπος στο λαιμό
5. Εξάψεις
6. Τρέμουλο.
7. Δυσκολία στη συγκέντρωση
8. Στεγνό στόμα
9. Φόβος λιποθυμίας
10. Μυϊκή ένταση, μυϊκοί πόνοι.
11. Έντονος φόβος του ατόμου ότι θα τρελαθεί ή θα πεθάνει.

Πρόκειται για ακίνδυνες αλλά πολύ αρνητικές εμπειρίες που συχνά ωθούν τον άνθρωπο να επαναλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις αναζητώντας τα αίτια της οδύνης στο σωματικό-βιολογικό επίπεδο ή να επισκέπτεται (ιδιαίτερα την ώρα της κρίσης) τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που εφημερεύουν αναζητώντας τη σωτηρία από τον επικείμενο φαντασιακό κίνδυνο.
Ο Δαρβίνος ήδη το 1872 περιέγραψε τις συνέπειες του έντονου φόβου. «Ο φοβισμένος άνθρωπος στέκεται, κατ’ αρχήν μαρμαρωμένος, ακίνητος, χωρίς ανάσα…η καρδιά χτυπά γρήγορα και βίαια… ακαριαία χλομιάζει, τον περιλούζει κρύος ιδρώτας…λαχανιάζει…ξεραίνεται το στόμα…τρέμουν οι μύες όλου του σώματος…επακολουθεί η δειλία, η αδυναμία δράσεως…Μεγάλες σταγόνες ιδρώτα φαίνονται στο δέρμα…σύντομα επακολουθεί τέλεια σωματική εξάντληση και η διανοητική ικανότητα εκμηδενίζεται»(1).
Οι εξάρσεις αυτές του άγχους συνήθως διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 15 λεπτά. Μερικές φορές αιφνιδιάζουν χωρίς φανερή αιτία και άλλοτε εμφανίζονται μετά από κάποιο αγχογόνο ερέθισμα.

Πως να το αντιμεπτωπίσω σωστά;
Συνήθως όταν αισθάνεσαι άσχημα προσπαθείς απεγνωσμένα να σκεφτείς ή να κάνεις κάτι για να νιώσεις καλύτερα. Αυτή η επίμονη έγνοια και προσπάθεια να γλυτώσεις από την οδύνη αντί να σε βοηθά, δυσκολεύει την κατάσταση. Μην ξεχνάς ότι είσαι υγιής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμφιλιωθείς με την οδύνη και να την υπομείνεις χαλαρά. Με αυτό τον τρόπο χωρίς να αγωνίζεσαι θα νιώσεις καλύτερα. Δεν χρειάζεται να παλέψεις και να νικήσεις το άγχος και το φόβο. Τα αρνητικά συναισθήματα από μόνα τους κάποια στιγμή θα ενεργοποιήσουν μέσα σου θετικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα τα ίδια τα συμπτώματα εξυπηρετούν και υποστηρίζουν τη θεραπευτική σου πορεία. Μείνε ήσυχος-η με τη συντροφιά του άγχους και αυτό θα μειωθεί αισθητά. Όσο άσχημα κι αν νιώθεις είναι ακίνδυνο και περαστικό.
Παρακολούθησε με αντικειμενικό τρόπο ήσυχα και νηφάλια τα αρνητικά σου συναισθήματα και η ανακούφιση θα προκύψει από μόνη της. Ακόμη κι αν συμβεί να φτάσεις στον πάτο το μόνο που μπορεί να σου συμβεί είναι να ξεκινήσει μέσα σου μια θετική αλλαγή. Μόλις αγγίξεις τον πυθμένα (σημείο Α στο παρακάτω διάγραμμα) αναπόφευκτα θα αρχίσεις να ανεβαίνεις. Η αλλαγή θα συντελεστεί από μόνη της, ακόμη κι αν προσπαθήσεις να την εμποδίσεις. Η ίδια η πτώση θα σε αναγκάσει να ανέβεις. Η φόρα που έχεις πάρει κατεβαίνοντας θα σου δώσει τη δύναμη, την ενέργεια και τη διάθεση να ανέβεις. Όσο πιο έντονη η κάθοδος πιο δυναμική η άνοδος. Είσαι υποχρεωμένος να το ξεπεράσεις. Ακόμη κι αν δεν κάνεις τίποτε για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, η βοήθεια θα προκύψει αυτόματα από μέσα σου με τη βοήθεια της οδύνης. Δεν απαιτείται αγωνιστική, έντεχνη προσπάθεια από μέρους σου αλλά μόνο φιλική αποδοχή και ησυχασμός. Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημά σου θα ξεπεραστεί.

Ψυχολογική διάσταση
Η εσωτερική ισορροπία αυτού που βασανίζεται από παθολογικό άγχος είναι ασταθής. Κάθε στιγμή κινδυνεύει να ανατραπεί κάτω από το βάρος των καθημερινών δυσκολιών. Δεν διαθέτει την απαραίτητη ψυχολογική ανθεκτικότητα ώστε να υπομένει ψύχραιμα τις ματαιώσεις. Βασανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις, υποσυνείδητες ενοχές, λανθάνουσα επιθετικότητα και ανικανοποίητες παρορμήσεις. Βλέπει την πραγματικότητα μέσα από τον διαθλαστικό φακό της ανασφάλειας. Στην αντίληψή του υποπίπτουν περισσότερο τα αρνητικά δεδομένα και όχι τα θετικά. Η προσοχή του επικεντρώνεται σε αυτό που είναι επικίνδυνο. Βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση αναζητώντας χωρίς να το θέλει απειλητικά ερεθίσματα. Οι ελπίδες, οι στόχοι και οι οραματισμοί αδυνατίζουν. Η οδύνη δεν του επιτρέπει να νιώσει τη χαρά. Οι ωφέλιμες δραστηριότητες και οι κοινωνικές του σχέσεις περιορίζονται. Η παγίδα του άγχους, του φόβου και της θλίψης τον σπρώχνει στο περιθώριο.
Επειδή πριν από καιρό ένοιωσε μια διαταραχή στην υγεία του ή κάποιος πλήγωσε την ευαισθησία του, κόλλησε εκεί πίσω και παραμένει σε μεγάλο βαθμό δέσμιος του τραυματικού παρελθόντος. Σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε την ώρα του ψυχικού τραύματος. Όλα επιστρέφουν εκεί και χάνουν το νόημα και τη χαρά τους. Η αρνητικές εμπειρίες λειτουργούν σαν μαγνήτης ο οποίος έλκει όλα τα συμβαίνοντα και τα διαπερνά μέσα από το φίλτρο της απογοήτευσης. Ο υπαρξιακός ορίζοντας συστέλλεται στον πυρήνα του ψυχικού τραύματος. Ο νους λειτουργεί σαν μια ταραγμένη δίνη στην οποία βουλιάζει κάθε ελπίδα και πνίγεται.
Μερικές φορές ο άνθρωπος που υποφέρει αποδέχεται ότι το πρόβλημά του είναι ψυχογενές. Όταν όμως πρόκειται να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών αισθάνεται ντροπή και μειονεκτικότητα που δεν είναι από μόνος του σε θέση να βοηθήσει τον εαυτό του. Άλλες φορές αρνείται την ψυχολογική ρίζα των συμπτωμάτων του και επιμένει στην «ορθότητα» των αρνητικών σκέψεών του. Ισχυρίζεται για παράδειγμα ότι είναι άρρωστος και επιμένει, παρά το γεγονός, ότι οι εξετάσεις τις οποίες έχει υποστεί κατ’ επανάληψη, πιστοποιούν ότι είναι απόλυτα υγιής. Φοβάται ότι θα λιποθυμήσει, ότι θα πεθάνει, ότι θα μείνει για πάντα μόνος, ότι δεν τον αγαπούν, ότι δεν θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της συζυγίας και της αγωγής των παιδιών. Νομίζει ότι είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα, την ασθένεια ή τις δυσκολίες των άλλων και νοιώθει ενοχές. Μοιάζει σαν να ακινητοποιείται η ιστορική ροή του σύμπαντος και το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί είναι το πρόβλημά του.
Όταν συζητάς μαζί του και του εξηγείς ότι όλα "παίζονται" μέσα στο κεφάλι του, εκεί που νομίζεις πως επιτέλους τον έπεισες, γυρίζει πάλι στα ίδια. Του αποδεικνύεις ότι οι φόβοι του είναι φανταστικοί, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και ενώ είσαι σίγουρος πως τον έπεισες αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτε δεν άλλαξε. Είναι κολλημένος στις απόψεις του. Δεν παίρνει από λόγια. Και μερικές φορές, όσο περισσότερο του μιλάς, του εξηγείς και του αναλύεις τόσο χειρότερα αισθάνεται. Πιστεύει ότι δεν τον καταλαβαίνει κανένας και νιώθει πίεση από τις συμβουλευτικές προτροπές των άλλων. Μερικές φορές όσο περισσότερο συζητάς μαζί του, τόσο χειρότερα αισθάνεται. Ο λόγος χάνει τη δύναμη και τη χρησιμότητά του. Κάθε επιχείρημα μεγαλώνει την απογοήτευση.
Αυτά συμβαίνουν διότι το πρόβλημα του ανθρώπου που υποφέρει από διαταραχή άγχους δεν είναι λογικό αλλά ψυχολογικό. Θεωρητικά ο ίδιος γνωρίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Συχνά ξέρει τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Όταν λοιπόν εμείς προβάλλουμε επίμονα λογικά επιχειρήματα για να αλλάξουμε τις εμμονές και τα αρνητικά του αισθήματα τότε είναι σαν να τον φέρνουμε ξεκάθαρα αντιμέτωπο με την αδυναμία του να κάνει το σωστό. Έτσι αντί να τον βοηθούμε μεγεθύνουμε την απογοήτευση του. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο αυτός που βασανίζεται από διαταραχή άγχους δεν είναι οι σωστές συμβουλές αλλά ο σεβασμός των αδυναμιών του και η αναγνώριση της αξίας της προσωπικότητάς του. Η αγάπη και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ περισσότερο θεραπευτική από τα λόγια.

Προσωπικές Μαρτυρίες
Νέος 29 ετών. Ιδιωτικός υπάλληλος. πτυχ. Τ.Ε.Ι
-Είμαι πεσμένος. Δεν έχω τη δύναμη να το αντιμετωπίσω. Πιάνεται η αναπνοή μου, πονάνε τα χέρια μου, ζαλίζομαι, τα αυτιά μου βουίζουν, η καρδιά μου φτερουγίζει, ιδρώνουν τα χέρια μου. Έχω συνέχεια τη διάθεση να βάλω τα κλάματα. Μετά κοροϊδεύω τον εαυτό μου για όλα αυτά τα αισθήματα.
Μητέρα δύο παιδιών, Καθηγήτρια. 34 χρονών
-Συνέχεια είμαι στο άγχος. Έχω αϋπνίες, τρεμούλες, πόνους στο στομάχι. Ούτε τη συντροφιά των γνωστών μου αντέχω, ούτε να μένω μόνη. Αισθάνομαι ζήλια για όλο τον κόσμο. Γιατί συμβαίνουν σ’ εμένα όλα αυτά; Συνέχεια κάνω αρνητικές σκέψεις.
Νέος Εργολάβος, 25 ετών.
-Αισθάνομαι ένα βάρος στο στήθος και το κεφάλι. Το μυαλό μου δεν είναι καθαρό. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. Δεν έχω όρεξη για τίποτα. Νιώθω ψυχική εξάντληση. Μου κόβεται η αναπνοή. Δεν έχω δύναμη σιγουριά και ενθουσιασμό. Η διάθεσή μου αλλάζει συνέχεια. Φοβάμαι ότι κάτι θα μου τύχει και δεν θα μπορέσω να αντιδράσω. Ανησυχώ για το μέλλον.

Δυνατότητες Αυτοβοήθειας


Μόλις αντιληφθούμε την αρνητική σκέψη ή το αρνητικό αίσθημα μας συμφέρει να αντιδράσουμε άμεσα.
Όχι με βίαιο τρόπο αλλά με τη φιλική και ήρεμη αποδοχή αυτού που μας συμβαίνει, τη χαλάρωση, την αλλαγή των παραστάσεων και την πνευματική ζωή.

Σχέση μυϊκής έντασης και άγχους.

- Το άγχος συνοδεύεται από μυϊκή ένταση. Όταν νιώθω άγχος οι μύες του σώματός μου σφίγγονται. Μπορεί να σφίγγονται οι μύες στον λάρυγγα ή τον φάρυγγα και να μου προκαλούν αίσθημα κόμπου στο λαιμό ή αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή. Μπορεί να σφίγγεται το στομάχι, τα χέρια, τα μπράτσα, οι ώμοι, το σαγόνι, η γλώσσα με αποτέλεσμα να νιώθω πόνο ή ενόχληση σε αυτές τις περιοχές του σώματος.
Ενώ τα αισθήματα αυτά είναι ακίνδυνα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία και φόβο ότι πάσχω από κάποια επικίνδυνη ασθένεια. Όσο περισσότερο είναι το άγχος τόσο πιο έντονα γίνονται τα αρνητικά αισθήματα και όσο πιο έντονα είναι τα αισθήματα τόσο περισσότερο αυξάνεται το άγχος. Για να μπορέσω να απελευθερωθώ από αυτό τον φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και αισθημάτων χρειάζεται να μάθω:

- Να συνειδητοποιώ ψύχραιμα όλα τα αρνητικά αισθήματα και να τα αποδέχομαι φιλικά.
- Να χαλαρώνω τους μύες όλου του σώματος.
- Να σκέφτομαι και να ενεργώ θετικά.

Επαφή με το σώμα, ψύχραιμη συνειδητοποίηση των αισθημάτων.
- Πως αισθάνομαι τώρα;
- Μήπως αισθάνομαι κάποια ένταση … κάποιο βάρος … ή κάποια ενόχληση ... στο κεφάλι μου ... το στήθος μου ... τα χέρια μου ή τα πόδια μου;
- Αν αυτό το αίσθημα μπορούσε να μου μιλήσει με λόγια ... τι θα μου έλεγε; Θέλω να ακούσω το μήνυμα που μου δίνει το σώμα μου. Μήπως το σώμα μου διαμαρτύρεται για κάτι; Μήπως χρειάζεται κάτι;
- Έρχομαι σε επαφή με το σώμα μου. Μαθαίνω να το ακούω, να το καταλαβαίνω.
- Παίρνω τα μηνύματα που θέλει να μου δώσει το σώμα μου.

Προϋποθέσεις της Χαλάρωσης:

- Μαθαίνω να χαλαρώνω με τις πρακτικές ασκήσεις χαλάρωσης ώστε όταν χρειαστεί να μπορώ να χαλαρώνω κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στόχος μου είναι αποκτήσω τον έλεγχο πάνω στα αρνητικά αισθήματα.

- Βρίσκω ένα ήσυχο μέρος και φροντίζω να έχω 10-30 λεπτά ελεύθερο χρόνο ώστε να μην είναι πιθανό κάποιος να με διακόψει.
Κάθομαι αναπαυτικά σε αναπαυτική πολυθρόνα ή σε κρεβάτι με τα μάτια κλειστά.

- Αν χρειαστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της χαλάρωσης μπορώ να σταματήσω, να ανοίξω τα μάτια μου και να κάνω κάτι άλλο. Σε κάθε στιγμή της χαλαρωτικής εμπειρίας έχω τον απόλυτο έλεγχο και μπορώ να σταματήσω ή να συνεχίσω.

- Αν με ευχαριστεί κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης μπορώ να ακούω χαλαρωτική μουσική.

- Δεν αναλύω, δεν αξιολογώ και δεν επεξεργάζομαι αυτό που νιώθω.

- Απλά χαλαρώνω και επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει ότι νιώθει.

- Δεν με καθοδηγώ πιεστικά.

- Είναι φυσικό η προσοχή μου να διασπάται κατά την διάρκεια της χαλάρωσης με αυθόρμητες σκέψεις και αισθήματα. Δεν εξαναγκάζω τον εαυτό μου να πετύχει την αυτοσυγκέντρωση. Παρακολουθώ τις ανεπιθύμητες σκέψεις και τα αισθήματα σαν απλός θεατής σαν να μην με αφορούν. Επαναφέρω ήρεμα την προσοχή μου στην διαδικασία της χαλάρωσης.

- Δεν αναρωτιέμαι αν κάνω σωστά την άσκηση χαλάρωσης ή όχι.

- Επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει ελεύθερα με τον δικό του τρόπο όσο μπορεί και όπως μπορεί.

- Αν αισθανθώ την ανάγκη να καταφέρω κάτι ή να έχω κάποιο θετικό αποτέλεσμα επιτρέπω στον εαυτό μου να απαλλαγεί από αυτή την ανάγκη.

Διαδικασία Χαλάρωσης

Κλείνω τα μάτια και εισπνέω αργά και βαθιά ώστε ο αέρας να γεμίζει αργά όλο το χώρο στους πνεύμονες. Εκπνέω αργά επιτρέποντας στους πνεύμονες να αδειάσουν τελείως. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές εγκαταλείποντας το σώμα μου στην πολυθρόνα ή το κρεβάτι.
Σφίγγω διαδοχικά όλες τις μυϊκές περιοχές του σώματος και τις χαλαρώνω αρχίζοντας από τα πόδια και μετά ανεβαίνοντας σιγά-σιγά μέχρι με το μέτωπο.
Σφίγγω και χαλαρώνω διαδοχικά πατούσες, γάμπες, μηρούς, γλουτούς, κοιλιακή χώρα, στήθος, ώμους (σηκώνοντας ψηλά τα χέρια και σπρώχνοντας προς τα πάνω), λαιμό, σαγόνι (σφίγγοντας τα δόντια), γλώσσα (πιέζοντας προς τον ουρανίσκο), μάτια (άνοιγμα και κλείσιμο) και μέτωπο (συνοφρυώνοντας τα φρύδια).
Για να υποβοηθήσω τον εαυτό μου να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο κατεβαίνω τα νούμερα από το δέκα μέχρι το ένα ενώ παράλληλα νιώθω όλα μου τα μέλη να χαλαρώνουν όλο και περισσότερο.Φιλική Αποδοχή - Θετικές Διαβεβαιώσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω τον εαυτό μου είναι η ήρεμη, νηφάλια, φιλική αποδοχή των αρνητικών σκέψεων και των αρνητικών αισθημάτων που τη συνοδεύουν.
Με το νοητικό κομμάτι της ύπαρξής μου μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που μου λέει η αρνητική σκέψη είναι ψεύτικο, φανταστικό. Αντιμετωπίζω όσο πιο ψύχραιμα γίνεται αυτές τις ανόητες σκέψεις. Δεν ευθύνομαι εγώ που με επισκέπτονται. Δεν τις πολεμώ κατά μέτωπο, τις αφήνω να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να τους δίνω ιδιαίτερη σημασία.
Ενώ χαλαρώνω το σώμα μου επαναλαμβάνω αργά από μέσα μου όλες ή επιλεκτικά μερικές από τις παρακάτω θετικές διαβεβαιώσεις:

• Είμαι υγιής και δυνατός.

• Είναι επιστημονικά βέβαιο ότι είμαι ασφαλής.

• Έχω ξεπεράσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και είναι σίγουρο πως και τώρα θα τα καταφέρω θαυμάσια.

• Όλες μου οι σκέψεις και όλα μου τα αισθήματα είναι απολύτως ακίνδυνα.

• Αποδέχομαι βαθιά και ολοκληρωτικά όλα μου τα αισθήματα και όλες μου τις σκέψεις.

• Αισθάνομαι ηρεμία, γαλήνη, ησυχία και χαλάρωση σε όλο μου το σώμα.

• Εστιάζω την προσοχή μου στις θετικές πλευρές της κάθε περίστασης.

• Εστιάζω την προσοχή μου στις καλές πλευρές των ανθρώπων που με περιβάλλουν.

• Μπορώ να αντέξω ότι και αν συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου.

• Μαθαίνω να νιώθω όμορφα.

• Αποκτώ τον έλεγχο των σκέψεων και των αισθημάτων μου.

• Κατά βάθος όλα πάνε καλά ανεξάρτητα από τα αισθήματά μου.

• Σέβομαι και δέχομαι όλες μου τις αδυναμίες.

• Επιτρέπεται να κάνω λάθη.

• Καταλαβαίνω και συγχωρώ τον εαυτό μου για όλα του τα λάθη.

• Συμφιλιώνομαι με όλες μου τις αδυναμίες.

• Όταν με αποδέχομαι και με συγχωρώ έτσι όπως είμαι, τότε μπορώ να με βοηθήσω καλύτερα.

• Οι δυσκολίες με γυμνάζουν. Σιγά-σιγά γίνομαι όλο και πιο δυνατός.

• Αυτό που με δυσκολεύει είναι μια πρόκληση για να γίνω πιο δυνατός.

• Χειρίζομαι με άνεση αυτό που με δυσκολεύει.

• Βρίσκω ισορροπία στην προσωπική μου ζωή.

• Παίρνω αγάπη και στήριξη από τους άλλους.

• Είμαι σημαντικός για τους άλλους.

• Αξίζω να με αγαπούν, να με εκτιμούν και να με σέβονται.

• Κάθε στιγμή επιλέγω να είμαι χαρούμενος.

• Είμαι δυνατός. Είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρω.

• Κάνω κάθε στιγμή το καλύτερο που μπορώ.

• Έχω μπροστά μου άπειρες επιλογές.

• Γίνομαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού μου.

• Κάνω σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που μπορώ.

• Μπορώ να επικοινωνώ άνετα με τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν.

• Γνωρίζω καινούργια άτομα και κάνω νέους φίλους.

• Μπορώ να λέω όχι όταν χρειάζεται.

• Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου όταν χρειάζεται.

• Διατηρώ την ψυχραιμία μου στις δυσκολίες.

• Επιλέγω την ευτυχία.

Ολοκλήρωση - επαναφορά.

Μετά από τις διαβεβαιώσεις μπορώ να παραμείνω σε χαλάρωση για λίγα λεπτά ακόμη απολαμβάνοντας την ευχάριστη αυτή εμπειρία.
Για να ολοκληρώσω ανεβαίνω τα νούμερα αργά-αργά από το ένα μέχρι το δέκα ξυπνώντας παράλληλα τα μέλη του σώματός μου με αργές κινήσεις. Όταν φτάσω στο δέκα ανοίγω τα μάτια μου και επιβραβεύω τον εαυτό μου για την σημαντική αυτή προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Ορίζω την επόμενη ημέρα και ώρα που θα εφαρμόσω και πάλι την μέθοδο της χαλάρωσης.

Αλλαγή παραστάσεων
Χρειάζεται άμεση πρακτική ενεργοποίηση ώστε να συγκεντρωθεί η προσοχή του νου σε κάτι διαφορετικό, ευχάριστο και δημιουργικό, πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Συντροφιά, χόμπι, εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες λειτουργούν επάνω μας θεραπευτικά. Έστω και αν μας κουράζουν. Είναι απαραίτητο ν’ αφήσουμε κατά μέρος τα προβλήματά μας και να αναζητήσουμε νόημα και ενδιαφέρον σε κάτι άλλο έξω από εμάς. Να μπει στο μυαλό μας καθαρός αέρας. Αν πάψουμε να είμαστε κλεισμένοι μέσα στο κουρασμένο από τις σκέψεις καβούκι μας, θα ελευθερωθούμε. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε. Σε αυτή τη δυνατότητα υπέρβασης του εαυτού μας ριζώνει η ελευθερία μας.
Έχουμε πάντοτε μέσα μας ζωντανό ένα κομμάτι υγείας και ελευθερίας και μ’ αυτό σίγουρα μπορούμε να παλέψουμε και να νικήσουμε, οποιαδήποτε αρνητική σκέψη ή διάθεση τείνει να μας εξουθενώσει.

Ημερολόγιο - καταγραφές αισθημάτων

Οι καταγραφές των σκέψεων και των αισθημάτων θα σε βοηθήσουν να κτίσεις μέσα σου τη βεβαιότητα ότι "Είσαι υγιής και δυνατός. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις. 'Ολα θα πάνε καλά!"

Η Βοήθεια του Θεού:
Αν πιστεύεις στο Θεό ή θέλεις να μάθεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να πάρεις βοήθεια και στήριξη από τον Θεό διάβασε το κείμενο

Πορεία βελτίωσης


Η εξομάλυνση της διαταραχής άγχους δεν είναι κάτι που πετυχαίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι σχετικά εύκολο να ανακουφισθούμε από τα αρνητικά μας αισθήματα και με την βοήθεια του ειδικού της ψυχικής υγείας μπορούμε πολύ γρήγορα να απαλλαγούμε από την κορύφωση του άγχους που γίνεται με την έκρηξη του πανικού. Όμως χρειάζονται σταθερές και επίμονες προσπάθειες ώστε η βελτίωση να σταθεροποιηθεί μέσα μας. Χρειάζεται να ριζώσουν μέσα μας εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών σκέψεων και των αρνητικών αισθημάτων. Στην αρχή είναι φυσικό η διάθεσή μας να μεταβάλλεται και να νιώθουμε άλλοτε καλύτερα και άλλοτε χειρότερα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τη βελτίωση ώστε τελικά να απαλλαγούμε πλήρως από όλες τις βασανιστικές ενοχλήσεις.
Η συνήθης πορεία βελτίωσης με τις μεταπτώσεις της θα μπορούσε να απεικονισθεί γραφικά με το παρακάτω σχήμα.Σημ. (1) Darwin Ch.: On the expression of emotions in Man and Animals. Ed. John Murray, London, 1872

πηγή: www.psyche.gr/agchodis.htm
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 05/10/2012 16:14 #2

 • River
 • Το Άβαταρ του/της River
 • Offline
 • God Tmaxista
 • ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Δημοσιεύσεις: 8964
και ένα ακόμη άρθρο με πιο λεπτομερή αναφορά στα συμπτώματα του άγχους:

Ψυχολογία: Συμπτωματα αγχους, ποια είναι και πότε αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα για την ψυχολογια μας προκειμένου να μετατραπούν σε ασθενεια;

Στην ψυχολογια τα συμπτωματα αγχους μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν έχετε αγχος, πόσο αγχος έχετε και αν είναι πολύ συχνά, έτσι ώστε να μπορέσετε να λάβετε προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με την ψυχολογια κάθε φορά που αισθανόμαστε ανησυχία για συγκεκριμένα πράγματα ή φοβο για το τι μπορεί να συμβεί αν.. (πολλά αν) είναι αυτό που λέμε αγχος.

Στην ψυχολογια, αγχος είναι ένα σύντομο, επίμονο, και ακραίο αίσθημα ανησυχίας, αβεβαιότητας, και φοβος για μια τεταμένη κατάσταση, και ευτυχώς, είναι ελεγχόμενο.

Πράγματι, σύμφωνα με την ψυχολογία το αγχος είναι αναστρέψιμο, και μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς εάν φυσικά το ανακαλύψετε από τα συμπτώματα.

Μια κατάσταση άγχους στην ψυχολογία δεν είναι τυχαία, άγνωστη και ανεξέλεγκτη ασθένεια, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι είναι.

Οι καταστάσεις του άγχους σύμφωνα με την ψυχολογία έρχονται στην επιφάνεια για συγκεκριμένους λόγους και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και βαθύτερες εξηγήσεις για τους οποίους συνεχίζουν.


Για να μπορέσετε να μάθετε αν έχετε άγχος, θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα τα συμπτώματα

Εδώ δίνονται μερικά συμπτώματα άγχους που σχετίζονται με διαταραχές άγχους. Και επειδή κάθε άτομο έχει διαφορετική χημική σύνθεση, τα συμπτώματα άγχους και η έντασή τους μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα άγχους που μπορεί να βιώσουμε σωματικά είναι:

Σώμα:

Αίσθημα καούρας του δέρματος
Συνεχόμενη κόπωση
Αίσθημα ηλεκτροσόκ
Υπερβολική ενέργεια, αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε
Έχετε λιποθυμικές τάσεις
Αίσθηση κρύου
Υπερδραστηριότητα
Αυξημένη ή μειωμένη σεξουαλική ορμή
Μυϊκοί σπασμοί
Σφίξιμο ή δυσκαμψία των ώμων, της πλάτης και του λαιμού
Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο, στο κεφάλι,
ή οποιοδήποτε άλλο σημεία του σώματος σας
Συνεχόμενη μυϊκή ένταση
Νευρικότητα
Πολύ μεγάλη εφίδρωση
Τρεμούλιασμα, τρέμουλο
Πίεση για ούρηση, συχνουρία
Αδύναμα πόδια, χέρια, μύες

Στήθος:

Πόνο ή δυσφορία στο θώρακα, σφίξιμο στο στήθος, ή σφίξιμο των μυών του στήθους.
Ανησυχία για την καρδιά
Δυσκολία αναπνοής
Δύσπνοια
Συχνό χασμουρητό στην προσπάθειά σας να αναπνεύσετε
Ταχυπαλμία
Καρδιακές αρρυθμίες, ταραχή ή παράληψη παλμών, φαγούρα στο στήθος που προκαλεί βήχα

Κεφάλι:

Ίλιγγος ή ζάλη
Συχνοί πονοκέφαλοι, ημικρανίες
Σφίξιμο ή δυσκαμψία στο κεφάλι, στο λαιμό, ή στον ώμο
Υπερδιέγερση
Σουβλιές στο πρόσωπο, στο κρανίο, ή στο κεφάλι,
Πόνος στη γνάθο όπως και πονόδοντος
Σφίξιμο της γνάθου ή τρίξιμο των δοντιών

Συναισθήματα:

Δραματικές κυκλοθυμικές διακυμάνσεις
Συναισθηματική άμβλυνση
Λαθεμένο αίσθημα συγκινήσεων
Συχνές τάσεις για κλάμα χωρίς λόγο

Νους:

Φόβος τρέλας, απώλειας ελέγχου, φόβος για επικείμενη καταστροφή
Συχνό αίσθημα εξάντλησης, ή ότι πρέπει να χειριστείτε ή να κάνετε πάρα πολλά
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Φευγαλέες σκέψεις ή ταχείς σκέψεις
Εμμονή για εντύπωση βελτίωσης
Αισθάνεστε ότι σηκώνετε τον κόσμο στους ώμους σας

Ακοή:

Παράτυπη ή συχνά μειωμένη ακοή ή κώφωση στο ένα ή και στα δύο αυτιά
Ακούτε υπόκωφους ήχους
Κουδούνισμα στα αυτιά

Διάθεση:


Οξυθυμία
Κατάθλιψη
Αισθάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι πραγματικά ή ονειρικά
Δεν έχετε καμία αίσθηση για τα πράγματα που κάνατε
Νιώθετε ότι πιέζεστε όλη την ώρα

Όραση

Αλλοιωμένη, ομιχλώδης ή θολή όραση
Φαγούρα, ξηρά ή υγρά μάτια
Οφθαλμαπάτη, βλέπετε πράγματα στις γωνίες των ματιών σας που δεν υπάρχουν, αστέρια, αναλαμπές
Φωτοευαισθησία
Κηλίδες στην όραση,
Αναλαμπές όταν κλείνουν τα μάτια
Η διαίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά

Στόμα - Στομάχι


Συνεχής λαχτάρα για γλυκά
Πνιγμός ή δυσκολία κατάποσης
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Ξηροστομία
Αίσθηση ότι η γλώσσα είναι πρησμένη
Συχνές ενοχλήσεις στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια
Έλλειψη όρεξης ή γεύσης
Ναυτία ή η σκέψη ότι το φαγητό σας προκαλεί ναυτία
Τεντωμένος λαιμός, κόμπος στο λαιμό

Ύπνος:

Δυσκολία να αποκοιμηθείτε ή να συνεχίσετε τον ύπνο
Συχνά κακά, περίεργα, ή τρελά όνειρα
Άκουσμα ήχων στο κεφάλι που μπορεί να σας ξυπνήσουν
Αϋπνία ή ξυπνάτε άρρωστος στη μέση της νύχτας
Αφύπνιση με κρίσεις πανικού
Αισθάνεστε χειρότερα το πρωί

Αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα άγχους, αλλά τα συμπτώματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι ελλιπή και δεν περιορίζονται σ’ αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Είναι σύνηθες όλοι μας να βιώνουμε ένα - δύο συμπτώματα άγχους, και μερικοί μπορεί να βιώνουν τα περισσότερα από αυτά ή ακόμα και όλα.

πηγή: www.anew.gr/psychology/article.php?aid=73
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 05/10/2012 16:24 #3

 • billpap46
 • Το Άβαταρ του/της billpap46
 • Offline
 • God Tmaxista
 • Ο παλιός είναι αλλιώς...
 • Δημοσιεύσεις: 1612
Αριστουργηματικό άρθρο ρε Γιώργο, μπράβο! Έχω φτάσει κι εγώ 2 φορές στο νοσοκομείο από ανάλογα συμπτώματα χωρίς να δείχνουν κάτι οι εξετάσεις(δόξα τω Θεό) και δεν το εύχομαι σε κανέναν. Δυστυχώς λίγο πολύ το άγχος και η πίεση μέσα μας μερικές φορές λειτουργεί υποσυνείδητα. Περαστικά μας..
Δεν σκοτωνεται οποιος οδηγει ΓΡΗΓΟΡΑ,αλλα οποιος σκεφτεται ΑΡΓΑ!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 05/10/2012 16:28 #4

 • River
 • Το Άβαταρ του/της River
 • Offline
 • God Tmaxista
 • ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Δημοσιεύσεις: 8964
άστα να πάνε φίλε...κι εγώ έχω ταλαιπωρηθεί πολλάκις!

με έναν γιατρό που μιλούσα κάποια στιγμή, μου είπε το εξής: "η μάστιγα των επόμενων δεκαετιών θα είναι η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή"...
Τελευταία διόρθωση: 05/10/2012 16:28 από River.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 05/10/2012 16:38 #5

 • vachos
 • Το Άβαταρ του/της vachos
 • Online
 • Διαχειριστής
 • Solar black 2013
 • Δημοσιεύσεις: 3436
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Και εγω παιδιά για πολύ καιρό έτρεχα με αυτό το θέμα :-( !! Δοξα τον Θεό όλα καλά τώρα :-) ! Αλλά σίγουρα είναι η αρρώστια του μέλλοντος και του σήμερα
Nothing but the max! Vachos #0001
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Απ: Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 10/06/2018 08:59 #6

 • Dreampirate
 • Το Άβαταρ του/της Dreampirate
 • Offline
 • Baby Tmaxista
 • Δημοσιεύσεις: 1
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ! ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ!!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.

Φίλοι μου καλησπέρα. Αρχικά, θα ήθελα να με συγχωρέσετε για το μεγάλο κείμενο, όμως πιστέψτε με πως όταν θα το διαβάσετε, θα έχετε πια τη λύση στα χέρια σας. Θέλω να ξέρετε ότι καταλαβαίνω πολύ καλά πως περνάτε και πόσο δύσκολο είναι να παλεύεις με μια διαταραχή άγχους. Αυτή τη στιγμή είμαι 32 χρονών και πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε και για μένα μια αντίστοιχη κατάσταση. Πραγματικά, θέλω να με πιστέψετε πως στο διάστημα αυτό πέρασα από πολλά στάδια που μπορεί να σε οδηγήσει μια τέτοια διαταραχή όπως γενικευμένο άγχος, κρίσεις πανικού, φοβίες, κατάθλιψη, εμμονές, ψυχαναγκασμοί και κυρίως έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα (για τα οποία η λίστα είναι ατελείωτη). Τα αναφέρω αυτά για να τονίσω πως απευθύνομαι σε όλους σας, ανεξάρτητα από τη μορφή εκδήλωσης του άγχους. Έτσι λοιπόν, από τη στιγμή που όλο αυτό εκδηλώθηκε σε μένα, ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας με άπειρες εξετάσεις, φάρμακα, ψυχοθεραπείες και πολύ μεγάλη αναζήτηση για το τι σημαίνει αγχώδης διαταραχή. Παρόλα αυτά όμως, η κατάσταση μου παρέμενε πολύ επώδυνη με καθημερινές κρίσεις άγχους και διαφόρων τύπων ψυχοσωματικά συμπτώματα. Πραγματικά, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα έλαβα θεραπεία με ένα πλήθος από αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή συνδυασμούς αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων, η κατάστασή μου παρέμενε εξαιρετικά κρίσιμη. Αυτός ήτανε και ο λόγος που με έκανε να μη σταματήσω ποτέ την αναζήτηση για το τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω τη κατάσταση μου. Έτσι φίλοι μου, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερα να φτάσω στην οριστική θεραπεία μου και είμαι πλέον σε θέση να σας πω ακριβώς τι θα πρέπει να κάνετε. Παρακάτω θα σας εξηγήσω τα τρία βήματα που θα πρέπει να κάνετε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με εμπιστευτείτε και να δώσετε μεγάλη βαρύτητα και στα τρία βήματα, αλλά ιδιαίτερα στο τελευταίο! Τα βήματα αυτά θα πρέπει να γίνουν παράλληλα, έτσι ώστε να θεραπευτείτε στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Πραγματικά, μη θεωρήσετε κανένα από τα τρία λιγότερο σημαντικό ή ότι μπορείτε να το παραλείψετε. Θέλω να ξέρετε πως σκοπός μου και ευχή μου είναι να θεραπευτείτε ολοκληρωτικά και όχι απλά να νιώσετε καλύτερα!

Βήμα 1ο:
Αρχικά φίλοι μου όταν εκδηλώνεται μια τέτοια διαταραχή, όπως θα γνωρίζετε, όλοι ανησυχούμε μήπως δεν πρόκειται για εκδήλωση του άγχους αλλά για κάποια άλλη παθολογική κατάσταση ή ασθένεια. Είναι απολύτως λογικό και όλοι περνάνε από αυτή τη φάση. Είναι άκρως σημαντικό να αποκλειστεί απόλυτα η περίπτωση ότι η οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης κλινικής κατάστασης ή ασθένειας και όχι του άγχους. Για το λόγο αυτό, αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε καλούς γιατρούς οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια διάγνωση, τις περισσότερες φορές διαμέσου συγκεκριμένων εξετάσεων. Στους γιατρούς αυτούς θα περιλαμβάνεται σίγουρα ένας καλός ψυχίατρος και κάποιος γιατρός ή γιατροί άλλης ειδικότητας ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων από τα οποία ενοχλείστε. Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να περάσετε γιατί εκτός του ότι θα πρέπει να διαγνωσθεί με ακρίβεια ότι πρόκειται για αγχώδη διαταραχή και όχι κάτι άλλο, θα σας απαλλάξει και από μεγάλο φόβο και σκέψεις.
Αν τελικά διαγνωσθεί πως αυτό από το οποίο ταλαιπωρείστε είναι μια αγχώδης διαταραχή (όποιου είδους), τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν καλό ψυχίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της κατάστασής σας και αν θα πρέπει να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου φαρμάκου. Ειδικά σε πολύ επιβαρυμένες περιπτώσεις για τις οποίες μια άμεση ανακούφιση είναι απαραίτητη, θεωρώ πως η λήψη φαρμάκου είναι επιβεβλημένη! Παράλληλα, ο ψυχίατρος θα κρίνει αν κάποιες συνεδρίες ψυχοθεραπείας θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Μη ξεχνάτε πως όλη η διαταραχή, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι αποτέλεσμα άγχους και πίεσης που συσσωρεύσατε στο παρελθόν για δικούς σας προσωπικούς λόγους. Τους λόγους αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους αντιμετωπίσετε για να πάψουν πια να σας ζορίζουν. Και εδώ ένας καλός ψυχίατρος ή ψυχολόγος μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο. Ιδιαίτερα, σε άτομα με εμμονές, ψυχαναγκασμούς και φοβίες, νομίζω πως η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη. Για όλους εσάς όμως που έχετε ακολουθήσει αυτά τα βήματα και δεν έχετε βρει λύση, μη βιαστείτε να πείτε πως σας λέω μια από τα ίδια διότι την οριστική θεραπεία θα τη βρείτε στα παρακάτω βήματα!

Βήμα 2ο:
Το βήμα αυτό φίλοι μου, είναι αυτό που θα σας θεραπεύσει σωματικά και δεν θα έχετε πια τα καθημερινά ψυχοσωματικά συμπτώματα και κρίσεις. Εμπιστευτείτε με, όσο και αν πιστεύω πως θα πρέπει όλοι να ξεκινάνε με το βήμα 1ο, όπως αυτό το περιέγραψα, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό για να σας θεραπεύσει. Υπάρχουν άτομα με αγχώδη διαταραχή που μπορούν να βρουν μέτρια έως καθόλου ανακούφιση μόνο με το βήμα 1ο. Στα άτομα αυτά ανήκα και εγώ. Επίσης, υπάρχουν άτομα στα οποία η διαταραχή μπορεί να υποχώρησε, μόνο κάνοντας τα πράγματα που περιγράφω στο βήμα 1ο, αλλά μετά από λίγα χρόνια επανήλθε. Αυτό φίλοι μου, δε συμβαίνει επειδή κάποιοι από εμάς δεν έχουμε τη δυνατότητα να θεραπευτούμε. Απλώς, για διάφορους λόγους, δε γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και δύσκολα θα κινηθούμε προς το βήμα που θα σας περιγράψω έπειτα. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε.
Αρχικά, θα ήθελα να σας τονίσω πως το βήμα αυτό, θα πρέπει να γίνει υπό την απόλυτη καθοδήγηση ενός ειδικευμένου ανθρώπου στο αντικείμενο! Παρακαλώ να το θυμάστε αυτό! Όχι μόνοι σας και θα σας εξηγήσω γιατί. Επιπλέον, θα σας προτείνω τον άνθρωπο που εγώ ακολούθησα και εμπιστεύομαι απόλυτα. Τον θεωρώ ότι καλύτερο υπάρχει στο αντικείμενό του και θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στη θεραπεία σας. Πριν σας πω το βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε, θα ήθελα συνοπτικά να σας αναφέρω κάποια πράγματα τα οποία έμαθα και κατάλαβα βιωματικά. Όταν μιλάμε για άγχος, έχουμε όλοι την ιδέα πως ο οργανισμός μας μένει ανεπηρέαστος και ότι είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κάποια οργανική συνέπεια από όλο αυτό. Καθώς δηλαδή πραγματοποιούμε εξετάσεις και βγαίνουν καθαρές (δεν απεικονίζεται δηλαδή κάποιο οργανικό πρόβλημα), πιστεύουμε πως ο οργανισμός μας έχει μείνει ανεπηρέαστος και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λάβουμε κάποιο φάρμακο για να ρυθμίσουμε τις ορμόνες του εγκεφάλου. Όμως φίλοι μου, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το άγχος και πόσο μάλλον το υπερβολικό άγχος, δημιουργεί τοξίνωση στα κύτταρα μας, κάτι το οποίο οδηγεί σε ένα γενικότερα όξινο (τοξικό) περιβάλλον εντός του οργανισμού μας. Όλο αυτό συμβαίνει μέσα από οργανικές διαδικασίες που δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αναλύσουμε. Μπορεί να μην απεικονίζεται κάτι τέτοιο στις εξετάσεις αλλά πραγματικά φίλοι μου πιστέψτε με, συμβαίνει. Ο άλλος λόγος που δημιουργεί τοξίνωση στα κύτταρα μας είναι η λάθος διατροφή! Και όταν μιλάω για λάθος διατροφή δεν εννοώ μόνο τα junk foods , τις σοκολάτες και τα αναψυκτικά. Πραγματικά, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψει κάποιος ότι φέρει ευθύνη γι αυτό, η συμβατική διατροφή που κάνουμε όλοι στα σπίτια μας δεν είναι η υγιεινή διατροφή που πιστεύουμε!! Θέλω να ξέρετε πως και εγώ την ίδια διατροφή με όλους εσάς έκανα πάντα. Σε βάθος χρόνου όμως, η διατροφή αυτή είναι επίσης ένας παράγοντας που οδηγεί σε τοξίνωση των κυττάρων μας. Θέλω να θυμάστε φίλοι μου, πως όλοι εσείς που ταλαιπωρείστε από αγχώδεις διαταραχές, κανένα φάρμακο δεν πρόκειται ποτέ να σας θεραπεύσει αν δεν αποτοξινωθείτε!!! Η τοξίνωση του οργανισμού δεν αφήνει ποτέ τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα να έρθει σε ισορροπία και ηρεμία. Ακόμη και εκείνοι που ανακουφίστηκαν από τα ενοχλητικά συμπτώματα μέσω κάποιου φαρμάκου, θα πρέπει να ξέρετε πως αν δεν ακολουθήσει αποτοξίνωση του οργανισμού, είναι σαν να έχετε βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πραγματικά, ο οργανισμός σας θα παραμείνει σε όξινη (τοξική) κατάσταση και είναι πολύ πιθανόν η ίδια διαταραχή να έρθει να σας ξαναβρεί στο μέλλον. Η αποτοξίνωση λοιπόν, του οργανισμού γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Αλκαλική διατροφή και χυμούς λαχανικών!!!!!! Συγκεκριμένα όλη η δύναμη της θεραπείας βρίσκεται στους χυμούς λαχανικών!!! Αυτοί είναι που αποτοξινώνουν κατά κύριο λόγο τα κύτταρα μας. Θέλω να ξέρετε πως όταν πήρα για πρώτη φορά στα χέρια μια αντίστοιχη διατροφή (αλκαλική διατροφή!) με χυμούς λαχανικών, έλεγα από μέσα μου ‘’ έχω περάσει από τόσα φάρμακα και δεν έχω νιώσει καλύτερα. Και θα γίνω καλά με χυμούς λαχανικών..’’. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς φίλοι μου αυτό λέτε τώρα. Όμως όταν ξεκίνησα άρχισα να βλέπω τόσες αλλαγές που δε μπορούσα να το πιστέψω. Δε μπορούσα να πιστέψω πως είχαν περάσει τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και η λύση ήταν τόσο απλή.. Θέλω να με πιστέψετε ότι από το πρώτο μήνα θα είστε άλλοι άνθρωποι. Τα ψυχοσωματικά σας συμπτώματα θα σβήνουν σιγά σιγά και δε θα ξανάρθουν ποτέ! Να θυμάστε πως ο καθένας από εσάς, ανάλογα του πόσο επιβαρυμένος είναι σε τοξίνες, χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο χρόνος αυτός θα είναι πάρα πολύ σύντομος και κοιτώντας πίσω δε θα πιστεύεται τι έχει γίνει!! Θα πρέπει όμως να επαναλάβω ότι η αποτοξίνωση αυτή δεν είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να κάνετε μόνοι σας. Πιστέψτε με δε πρέπει σε καμία περίπτωση. Ο πιο σοβαρός λόγος είναι ότι θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αποτοξινωτικά συμπτώματα. Τέτοια αποτοξινωτικά συμπτώματα μπορούν να προκύψουν, αν δεν καθοδηγηθείτε από κάποιον ειδικό διατροφολόγο αυτού του είδους και πιστέψτε με, μπορούν να σας επιβαρύνουν. Σε καμία περίπτωση δε το λέω αυτό για να σας τρομάξω (δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), απλώς είναι υποχρεωτικό να σας καθοδηγήσει κάποιος. Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, οι χυμοί λαχανικών θα θέσουν όλα τα κύτταρα σας σε λειτουργία ώστε να πετάξουν όλες τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί μέσα σας από τη παιδική σας ηλικία. Και αυτό φίλοι μου είναι μια σοβαρή διαδικασία που θα πρέπει να γίνει ομαλά. Για να μη σας κουράζω, ο άνθρωπος από τον οποίο εγώ καθοδηγήθηκα και τον εμπιστεύομαι απόλυτα είναι ο Σπάρτακος Μαρινάκης και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου (website) που διατηρεί. Το website αυτό είναι το www.spartacus.gr. Στο site αυτό θα βρείτε όλη τη διαθέσιμη πληροφόρηση ώστε να πάρετε μια εικόνα για το τι περιλαμβάνει μια αλκαλική διατροφή με χυμούς λαχανικών. Θέλω να με εμπιστευτείτε ότι ο άνθρωπος αυτός που σας προτείνω είναι ο καλύτερος (πιστοποιημένος) έλληνας διατροφολόγος και ένας από τους καλύτερους στο κόσμο. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτόν μέσω του site. Στείλτε του το μήνυμα σας περιγράφοντας την ιστορία σας και εκείνος θα ανταποκριθεί άμεσα. Με όλη μου τη καρδιά φίλοι μου, πιστέψτε με, αν ακολουθήσετε τον άνθρωπο αυτόν, πολύ σύντομα θα είστε απαλλαγμένοι μια για πάντα από τα ψυχοσωματικά σας προβλήματα και σωματικά αναγεννημένοι!

Βήμα 3ο
Το βήμα αυτό φίλοι μου είναι το πιο σημαντικό από όλα τα βήματα που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για τη θεραπεία σας αλλά και για όλη σας τη ζωή. Το βήμα αυτό εγώ δεν το είχα επιχειρήσει πότε στη ζωή μου και μάλιστα όσο κοιτάω προς τα πίσω, καταλαβαίνω πόσο παραπλανημένος ήμουνα. Το βήμα αυτό το έκανα μόνο όταν απελπίστηκα. Όταν πια είχα δοκιμάσει πάρα πολλά φάρμακα και δεν είχα νιώσει καμία βελτίωση, ήρθε μια στιγμή που είπα μέσα μου πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις και θα πρέπει μάλλον να αποδεχτείς ότι θα συνεχίσεις μαζί με τα προβλήματα σου. Όμως στη σκέψη και μόνο, ότι θα έπρεπε να ζήσω παρέα με τα πολύ επώδυνα ψυχοσωματικά συμπτώματα που βίωνα τότε, ένιωθα αυτό που δε μπορεί να περιγραφεί αλλιώς, παρά μόνο με τη λέξη απελπισία. Τότε ήταν που ξεκίνησα να βγαίνω το βράδυ και να περπατάω σκεπτόμενος τη ζωή μου, τη κατάστασή μου και πως έχουν έρθει έτσι τα πράγματα. Καθώς περπατούσα έφτανα σε μια εκκλησία του αγίου Δημητρίου. Καθόμουνα λίγη ώρα απέξω, συνέχιζα να σκέφτομαι και έπειτα γυρνούσα πάλι σπίτι μου. Την ίδια διαδρομή έκανα για αρκετό καιρό και πολλά βράδια. Κάπου τότε λοιπόν, επιχείρησα μια από τις λιγοστές πλέον φορές να αναζητήσω στο διαδίκτυο αν υπάρχει κάτι άλλο να κάνω. Τότε ήταν που πέφτω πάνω σε ένα βίντεο το οποίο εξηγούσε πως η αλκαλική διατροφή και οι χυμοί λαχανικών συμβάλουν στο να αποτοξινωθεί και να αναγεννηθεί ο οργανισμός μας. Τότε σκέφτηκα πως ίσως να μπορούσε να βοηθήσει. Δεν είχα να χάσω και κάτι ούτως ή άλλως. Στη προσπάθεια μου λοιπόν να βρω κάποιο διατροφολόγο που θα μου σύστηνε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, γνώρισα τον Σπάρτακο (τον διατροφολόγο που σας ανέφερα προηγουμένως). Την ημέρα εκείνη ήταν που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το τι σημαίνει αλκαλική διατροφή με χυμούς λαχανικών, τι περιλαμβάνει και τι μπορεί να καταφέρει. Από τη πρώτη στιγμή άκουσα για απόλυτη θεραπεία στα προβλήματα μου. Δε σας κρύβω πως ενώ πήρα τεράστια ελπίδα μετά από πολύ καιρό, όπως θα καταλαβαίνετε υπήρχε και δυσπιστία μέσα μου για το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η δυσπιστία όμως αυτή τελείωσε μέσα μου, όταν κάποια στιγμή της ίδιας ημέρας (αρκετές ώρες αργότερα) αντιλήφθηκα κάτι που πιστέψτε με δεν είχα καταλάβει. Η ημέρα εκείνη ήταν 26 Οκτωβρίου, η ημέρα του αγίου Δημητρίου. Ήταν η ημέρα του αγίου της εκκλησίας στην όποια πήγαινα τα βράδια όλο εκείνο το διάστημα και καθόμουνα. Τότε έγινε μέσα μου, ένας τόσο μεγάλος κραδασμός, που σκέφτηκα ότι ο άγιος μου δείχνει ένα δρόμο να ακολουθήσω και ότι θα έπρεπε να το πάω μέχρι τέλους. Δε πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι ένα τέτοιο σημάδι μπορεί να είναι μια απλή σύμπτωση και απλά αποφάσισα να ακολουθήσω τη διατροφή. Έκλεισα λοιπόν τα αφτιά μου σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε θα μπορούσε να μου σπείρει αμφιβολίες για αυτό που πάω να κάνω και το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει. Ξεκίνησα και προχώρησα τη διατροφή με μεγάλη πίστη και επιμονή. Έβλεπα πράγματα να αλλάζουν και απλά συνέχιζα με μεγαλύτερο πείσμα για να δω το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας. Το τελικό αποτέλεσμα φίλοι μου, ήρθε λίγο καιρό αργότερα, με εμένα να έχω απαλλαχτεί από όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα που με βασάνιζαν όλα αυτά τα χρόνια. Πιστέψτε με, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι η αλήθεια! Το θέμα είναι πως εγώ τότε σκέφτηκα πως θεραπεύτηκα πια, ότι ήμουνα καλά. Οπότε αναρωτήθηκα αν υπήρχε κάτι άλλο που θα έπρεπε να κάνω. Και ευτυχώς φίλοι μου, κατάλαβα πως θα έπρεπε να ολοκληρώσω το βήμα που άρχισα τότε, μέσα στην απελπισία μου, πηγαίνοντας στη εκκλησία του αγίου Δημητρίου. Παρακαλώ διαβάστε την επόμενη παράγραφο, η οποία θα είναι η τελευταία και η πιο σημαντική που θα ήθελα να κρατήσετε από εμένα σε όλο αυτό το κείμενο.

Το βήμα 3ο λοιπόν φίλοι μου που ξεκίνησα πηγαίνοντας τότε στην εκκλησία και έπρεπε να ολοκληρώσω, είναι το βήμα προς τον Χριστό. Το βήμα αυτό είναι που θα ήθελα πραγματικά να κάνετε όλοι εσείς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι από εσάς πιστεύω, είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Όμως, όπως σας ανέφερα και πριν, όλα τα χρόνια ήμουν μακριά από τον Χριστό. Απλά, κυλούσα τη ζωή μου χωρίς ποτέ να έχω τον Χριστό στη σκέψη μου. Όταν πια λοιπόν είχα ελευθερωθεί από την αγχώδη διαταραχή που με βασάνιζε τόσα χρόνια, σκέφτηκα να βρω έναν πνευματικό να μιλήσω για όλο αυτό που είχε συμβεί. Είναι κάτι το οποίο, θα ήθελα να κάνετε κι εσείς γιατί θα πάρετε τεράστια βοήθεια χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Πραγματικά, υπάρχουν εξαιρετικοί ιερείς στους οποίους μπορείτε να μιλήσετε για τα θέματά σας. Έχουν να σας πουν πολύ σημαντικά πράγματα που θα σας ξαλαφρώσουν από το ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάτε. Αλλά το πιο σημαντικό, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να πλησιάσετε προς τον Χριστό και να δείτε τα πάντα τότε να αλλάζουν. Έτσι λοιπόν, βρήκα και εγώ έναν πνευματικό, έναν εξαιρετικό άνθρωπο, μέσα από τον οποίο κατάλαβα τη σημασία της εξομολόγησης και της προσευχής. Έπειτα από όλα αυτά που είχαν συμβεί, είχα πλέον τη διάθεση να ακούσω και να καταλάβω. Ξεκίνησα να πάω λοιπόν για πρώτη φορά να εξομολογηθώ. Ξέρω φίλοι μου από τον εαυτό μου ότι τις περισσότερες φορές έχουμε τελείως λάθος εικόνα για το τι είναι εξομολόγηση. Πιστέψτε με, όταν κανείς θελήσει και πάει να εξομολογηθεί, τότε μόνο καταλαβαίνει τη διαφορά. Στην εξομολόγηση φίλοι μου θα σταθείτε μπροστά σε έναν ιερέα, θα αναφερθείτε στα λάθη που έχετε κάνει στο παρελθόν και έχετε μετανιώσει (όλοι έχουμε κάνει!), εκείνος θα σας ακούσει με μεγάλο σεβασμό και χωρίς κανένα σχόλιο. Όταν ολοκληρώσετε αυτά που θέλετε να πείτε, θα σας διαβάσει μια ευχή. Έπειτα, θα βγείτε έξω να φύγετε νιώθοντας ένα αίσθημα ανακούφισης, σαν να έχει φύγει ένα τεράστιο βάρος από πάνω σας. Θα πρέπει να σας πω ότι στο παρελθόν είχα και εγώ την άποψη, όπως πιστεύω και πολλοί από εσάς φίλοι μου, ότι αφού έχω μετανιώσει για κάτι και το λέω σε ένα φίλο μου ή συγγενή μου, το ίδιο είναι. Πραγματικά όμως φίλοι μου, πιστέψτε με δεν είναι το ίδιο. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους να τους εμπιστεύεσαι και να μοιράζεσαι το πρόβλημά σου, αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Το γεγονός ότι θα δείξετε τη φιλοτιμία και τη θέληση να μιλήσετε για τα λάθη σας σε έναν ιερέα ο οποίος δεν είναι φίλος σας ή κάποιο πολύ οικείο για εσάς πρόσωπο, είναι αυτό που δείχνει τη ταπείνωση και τη πραγματική σας μετάνοια. Αυτός είναι και ο λόγος που έπειτα θα νιώθετε την ανακούφιση που σας περιέγραψα (την οποία δεν μπορώ να εξηγήσω), αλλά κυρίως θα έχετε απαλλαχτεί οριστικά από το βάρος των λαθών του παρελθόντος. Μιλάω δηλαδή για τη σωτηρία της ψυχής σας, το γεγονός τις διαγραφής όλων αυτών των λαθών στα μάτια του Χριστού. Επιπλέον, έπειτα από τη βοήθεια του πνευματικού μου, είχα αρχίσει να σκέφτομαι ποιος ήταν ο λόγος πίσω από τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα τα οποία στοίβαζα για χρόνια και δημιούργησαν όλη αυτή τη διαταραχή. Ο λόγος φίλοι μου ήταν ένας και λέγεται εγωισμός. Όλα τα κακά από εκεί ξεκινάνε! Ο εγωισμός σε κάνει να νιώθεις συναισθήματα όπως θυμό, ζήλεια, μίσος, ναρκισσισμό, σε κάνει να κριτικάρεις και να κουτσομπολεύεις, να μην έχεις καθόλου υπομονή στις δυσκολίες, να αγχώνεσαι και να στεναχωριέσαι με το παραμικρό, να νομίζεις ότι αποτελείς κάτι ξεχωριστό και πως όλα θα έρχονται ρόδινα για σένα. Καταλαβαίνω απόλυτα όλους μας, ότι είναι δύσκολο, στη τόσο πιεστική εποχή που ζούμε, να μη νιώσεις τέτοια συναισθήματα. Στην ουσία όμως φίλοι μου το ξέρετε, πως όλα αυτά στρέφονται εναντίον μας. Αυτά τα συναισθήματα είναι που μας τοξινώνουν και μας φθείρουν εσωτερικά. Για αυτό και επιβάλλεται αρχικά να απομακρυνθείς από καταστάσεις και ανθρώπους που σας πιέζουν και σας οδηγούν σε τέτοια συναισθήματα. Αφού όμως απομακρυνθείτε θα πρέπει να σκεφτείτε πως δεν φταίνε μόνιμα οι άλλοι αλλά φταίει και ο εαυτός μας που είναι εγωιστής και δεν μπορεί να δεχτεί τη πίεση εύκολα. Θίγεται, θυμώνει, αγχώνεται, τα χάνει και έπειτα όλα του φταίνε. Στη συνέχεια ζηλεύει, κριτικάρει και απλά συντηρεί συνεχώς μέσα του μια αγανάκτηση. Ο άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό και έχει αποβάλει κάθε εγωισμό, δεν υπάρχει κατάσταση που να τον κάνει να αισθανθεί όλα τα παραπάνω. Και πάλι σας λέω πως δε κάνω τον έξυπνο γιατί κι εμένα όλα αυτά τα συναισθήματα με οδήγησαν στα προβλήματα. Στη δική μου περίπτωση λοιπόν, ήθελα πια όλα αυτά να τα πετάξω από πάνω μου. Και θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Κάτι τέτοιο φίλοι μου γίνεται με δύο τρόπους. Τη προσευχή και τη θετική σκέψη. Όταν μιλάω για θετική σκέψη, εννοώ μια προσπάθεια που θα ήθελα να κάνετε να δείτε τα πάντα στη ζωή σας με αγάπη. Τους φίλους, τους γονείς σας, τους συγγενείς σας, τους γνωστούς. Προσπαθήστε σε όλους να κρατάτε μόνο τη καλή τους πλευρά και οτιδήποτε λάθος να μη το βάζετε καθόλου στη σκέψη σας και να ασχολείστε με αυτό. Έπειτα, τη κάθε δυσκολία που βιώνεται προσπαθήστε να το πιστέψετε πως συμβαίνει για κάποιο λόγο που εσείς τώρα που ζείτε με το πρόβλημα δε μπορείτε να το καταλάβετε, αλλά είναι για να σας πάει προς το καλύτερο. Να σας αλλάξει προς το καλύτερο. Και αυτή είναι η αλήθεια φίλοι μου. Τίποτα δε συμβαίνει τυχαία αλλά οτιδήποτε συμβαίνει, είναι μια ευκαιρία που μας δίνει ο Χριστός να γίνουμε καλύτεροι. Βέβαια όλα αυτά είναι εύκολα στα λόγια αλλά δύσκολα στη πράξη, το ξέρω. Όμως να θυμάστε πως ο Χριστός θέλει να δει από εμάς απλά μια μικρή προσπάθεια και το υπόλοιπο θα το βάλει Εκείνος. Εδώ έρχεται το κομμάτι της προσευχής, η οποία είναι αυτή που θα σας ηρεμήσει απόλυτα και θα σας καθαρίσει από κάθε αρνητικό συναίσθημα. Εκτός λοιπόν του να προσπαθείτε καθημερινά στη ζωή σας να κάνετε μόνο θετικές σκέψεις, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο (όσο θέλει ο καθένας) να κάτσετε κάπου ήσυχα να προσευχηθείτε. Αν η προσπάθεια που κάνετε να αλλάξετε και να ηρεμήσετε από τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις είναι ειλικρινής, ο Χριστός θα ακούσει τη προσευχή σας και θα αρχίσετε να γίνεστε άλλοι άνθρωποι. Θα έρθει κάποια στιγμή που δε θα υπάρχουν πια αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα στη ζωή σας. Χρειάζεται όμως φίλοι μου να πιστέψετε στη προσευχή. Και να έχετε υπομονή. Μη το κάνετε ποτέ σαν μια τυπική διαδικασία. Πραγματικά, αν κάνετε αυτό το βήμα, θα είστε πλέον απόλυτα ήρεμοι ψυχικά και θα μιλάμε πια για ολοκληρωτική θεραπεία!

Συνοψίζοντας, θα ήθελα φίλοι μου να σας παρακαλέσω να κάνετε αυτά τα τρία βήματα που περιέγραψα παραπάνω. Εμένα η πορεία μου διαμορφώθηκε έτσι ώστε τα βήματα αυτά τα ανακάλυψα το ένα μετά το άλλο. Δεν τα γνώριζα όλα από την αρχή. Γι αυτό και θα ήθελα από εσάς, αφού διαβάσετε αυτό το κείμενο, να πραγματοποιήσετε και τα τρία βήματα μαζί, κατά το ίδιο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα βρείτε τον εαυτό σας θεραπευμένο στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Επίσης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείξετε το κείμενο αυτό και σε όποιον άλλο άνθρωπο γνωρίζετε πως αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Και μιλάω για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους (όχι μόνο τους Χριστιανούς Ορθόδοξους). Σας εύχομαι φίλοι μου ολόψυχα, να ξεκινήσετε όλη αυτή τη διαδρομή και όταν φτάσετε στο τέλος της να είστε τόσο καλά, όσο ποτέ δε θα μπορούσατε να φανταστείτε!!!
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Άγχος, διαταραχές, κρίση πανικού 11/06/2018 07:54 #7

 • surtees
 • Το Άβαταρ του/της surtees
 • Online
 • Baby Tmaxista
 • Δημοσιεύσεις: 63
Η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και η κοινωνία μας (η βελτίωση της σχέσης μας) με τον Δημιουργό,
μας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ, φέρνει ειρήνη στην καρδίας μας και εξαφανίζει τους φόβους και τα άγχη.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.